Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

Artrose of osteoarthritis

artrose heupgewrichtInleiding

Artrose of osteoarthritis is de wetenschappelijke naam voor de klassieke slijtage van de gewrichten.
Het is de meest frequente vorm van artritis, een chronische aandoening van de gewrichten bij mensen van middelbare leeftijd en bejaarden.
Artrose wordt gekenmerkt door een afbraak van kraakbeen in de nek, onderrug, knieën, heupen en vingers.

artrose heupgewricht

oorzaken

We kunnen de artrose onderverdelen in “primaire artrose” en “secundaire artrose”. Primaire artrose heeft geen gekende, duidelijke etiologie. Secundaire artrose wordt veroorzaakt door een andere aandoening, door infectie, een breuk of een asafwijking of vervorming van het gewricht.

Karakteristiek is steeds de afbraak van het kraakbeen, naarmate dat in dikte vermindert zien we tegelijk een uitgroei van bot aan de zijkanten van de gewrichten. Deze “papegaaibekken” interfereren met de gewrichtsbanden en het andere bot in de omgeving van het aangetaste gewricht: dit veroorzaakt vaak pijn en maakt het gewricht minder soepel.

Vaak komen er stukken kraakbeen los van het gewrichtsoppervlak en zweven dan los in het gewricht, dit geeft bloccage en zwelling. Dicht bij het gewrichtsoppervlak ontstaan ook met vocht gevulde cysten.

Andere invloedsfactoren zijn:

Erfelijkheid

Minimale afwijkingen in de samenstelling van het gewrichtskraakbeen, een overdreven laxiteit (soepelheid) van de gewrichten, genetische afwijkingen, kunnen resulteren in een vroegtijdige kraakbeenafbraak.

Obesitas (overgewicht)

Een overdreven gewicht kan zeker ernstige invloed uitoefenen op de kraakbeenafbraak! Langdurige overdrevenbelasting op voornamelijk heupen en knieën is een risicofactor voor slijtage.

ernstige letsels kunnenBreuken en overbelasting

Ernstige letsels aan voornamelijk de knieën kunnen later resulteren in artrose. Deze letsels kunnen ook ontstaan door herhaaldelijke zware overbelasting of een verkeerd gebruik van het aangetaste lidmaat.

ernstige letsels kunnen
resulteren in artrose

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van artrose is pijnHet meest voorkomende symptoom van artrose is pijn, na een overbelasting of vaak ook na langdurig stilzitten of inactiviteit.

Deze pijnklachten die de knieën, heupen, onderrug, nek en vingers kunnen aantasten ontwikkelen zich over het verloop van jaren met een progressieve toename van de intensiteit.

De volgende lijst van klachten komt ook voor, de intensiteit en de combinatie van de klachten kan echter bij iedere patiënt verschillend zijn:

 • Gewrichtstijfheid, voornamelijk na het slapen (de klassieke ochtendstijfheid) of na langdurig zitten (de klassieke startpijn).

 • Verminderde beweeglijkheid van het gewricht, dit neemt verder toe naarmate de slijtage toeneemt.

 • Kraken van de gewrichten bij bewegingen.
 • Rugpijn.
 • Een verdoofd gevoel of tintelingen in het aangetaste gebied.
 • Verminderde kracht in arm of been, dit bij de meer gevorderde stadia van artrose.

   

diagnosestelling

Naast een grondige anamnese (ondervraging) van de patiënt en een uitgebreid klinisch onderzoek, zijn soms een paar diagnostische technische onderzoeken nodig:

Botscan

Een botscan wordt gemaakt met behulp van een licht radioactieve stof. Deze gaat zich, tijdelijk, vastzetten, op de aangetaste zone van uw gewricht. Deze stof wordt meestal via een ader in de arm gespoten. De verdeling van de radioactieve stof in het lichaam, wordt gemeten met een speciale camera. Een zogenaamde gammacamera.

botscan

CT scan

Hierbij wordt een combinatie van RX stralen en computeranalyse gebruikt om doorsnede beelden te maken zowel horizontaal als verticaal van de beenderen en gewrichten.

CT scan

Gewrichtspunctie

Het overtollige vocht wordt gepuncteerd of verwijderd uit het gewricht, hierdoor is er een snelle vermindering van de druk en pijn in het gewricht.
Dit vocht wordt onderzocht om andere oorzaken uit te sluiten zoals infectie, jicht, etc.

gewrichtspunctie

RX opnames

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een onzichtbare electromagnetische energiebundel die opnames produceert van beenderen.

RX opnames

behandeling

Een aantal specifieke behandelingen kunnen opgestart worden, dit zal door uw orthopedist gebeuren in overleg met u en rekening houdend met aantal factoren:

 • Uw leeftijd, algemene gezondheidstoestand en uw medische voorgeschiedenis.
 • Uw huidige conditie.
 • De mate waarin u bepaalde medicatie kan verdragen en welke medicatie u actueel al inneemt (medicatie tegen maagzweren?)

 • Het verwachtingspatroon van de evolutie van uw artrose: is er een snelle of eerder een trage evolutie?

De uiteindelijke behandeling van de artrose heeft als doelstellingen het verminderen van de pijn en de stijfheid van het gewricht en het herstel van een zo goed mogelijke functie en beweeglijkheid.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Bewegen

Het is aangetoond dat het regelmatig bewegen, met stretch oefeningen en spierversterkende oefeningen kan leiden tot een vermindering van de pijn bij artrose.

Locale warmte behandeling

De locale applicatie van warmte (kersenpit kussen, infra rood lamp) kan de pijnklachten verminderen.

Gewichtcontrole

Het behoud van uw aangewezen gewicht of het kwijtspelen van overtollig gewicht zijn aangeraden om de slijtage te vertragen. Uw huisarts of diëtiste kan u daarbij helpen.

Medicatie

Pijnstillers of antiflogistica (pijnstiller én ontstekingsremmer) worden vaak gebruikt om de pijnklachten onder controle te houden. Houd rekening met de andere medicatie die u inneemt en de tolerantie van uw maag!

Hyaluronzuur

De injectie van een basisbestanddeel van kraakbeen, een dikke (visceuze) vloeistof in het gewricht kan zeker in de beginstadia duidelijke invloed hebben op de pijn, een heelkundige ingreep kan hiermee soms enige tijd uitgesteld worden.

 

lees hier meer over visco supplementatie voor de artrotische gewrichten

Chirurgie

Het plaatsen van een nieuw gewricht is perfect mogelijk, dankzij de nieuwe technieken wordt slechts een minimale hoeveelheid bot weggenomen.

 

knieprothese

< terug naar boven