Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

de duim prothese

inleiding

duimprotheseOp het ogenblik dat de niet-chirurgische behandelingen voor de artrose of slijtage van uw duimgewricht niet meer voldoende adequaat zijn, kan het aangewezen zijn om een ingreep uit te voeren, de zogenaamde arthroplastie.

In de hieronder volgende tekst wil ik wat meer uitleg geven over het onderliggende ziektebeeld en de mogelijke behandelingen ervan.

anatomie

CMC gewrichtHet probleem zit in het kleine CMC gewricht, CMC staat voor Carpo Meta Carpaal gewricht.

Met de leeftijd en het gebruik van het gewricht treedt er echter een langzame slijtage op, het kraakbeen wordt brozer en begint langzaam af te brokkelen. Hierdoor vermindert de soepelheid en de beweeglijkheid en zal er ook pijn ontstaan.
lees hier meer over de anatomie van de hand en het CMC gewricht

artroseoorzaken

Artrose of slijtage van het gewricht is een langzame aantasting van de structuur van de gewrichtsoppervlakken, voornamelijk aan de basis van de duim ter hoogte van de eerste metacarpaal.

lees hier meer over artrose / slijtage

symptomen

sumptomenPijn is het voornaamste symptoom: voornamelijk pijn geassocieerd met bewegingen van de duim.
Deze pijn treedt voornamelijk op na de activiteit: na een paar minuten rusten is er een progressief toenemende, knagende pijn aan de basis van de duim aanwezig.

Opmerkelijk zijn vaak de pijnscheuten bij het kracht zetten op de duim: iets zwaar vastpakken of iets opendraaien is zeer pijnlijk!

De beweeglijkheid wordt progressief minder en er is in gevorderde stadia een crepitus aanwezig, dit is een voel- en hoorbaar gekraak over het gewrichtje.

diagnosediagnosestelling

Eerst heeft u met uw arts een grondig gesprek, met navraag van eventuele vroegere letsels van uw duim, dit is mede van belang voor de eventuele behandeling. Daarna gebeurt een klinisch onderzoek van uw duim met nazicht van de actieve en passieve beweeglijkheid van uw duim en eventuele aanwezige contracturen.

Voor de ingreep worden er RX opnames gemaakt van het aangetaste gewricht.

De behandeling

Initieel zal een poging gedaan worden om uw letsel conservatief, dit is zonder ingreep, te gaan behandelen. In vroegtijdige stadia van de slijtage kan hiermee zeker een gunstig effect bereikt worden. Naarmate de slijtage echter meer uitgesproken is, is de kans op een langdurig gunstig effect echter kleiner geworden.

De niet operatieve behandeling

 • Brace
  Het dragen van een brace, een stevig afneembaar verband rond de duim, kan zeker een verlichting van de pijnklachten geven. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de duim verminderd en is er ook minder kracht op het gewricht.
 • cortisone injectieMedicatie
  Een pijnstillend en ontstekingsremmend product geeft vaak ook goede resultaten.
 • Kine
  Met aandacht voor een ontstekingsremmende behandeling in combinatie met oefeningen om het gewricht soepel te houden.
 • Cortisone injectie
  Een injectie in het gewricht geeft vaak een, tijdelijke, vermindering van de pijnklachten. Cortisone is immers een zeer krachtig, ontstekingsremmend product. Het effect duurt een aantal weken tot maanden.

De operatieve behandeling

Doelstelling operatieve behandeling

fusie ingreepDe arthrotische gewrichtsoppervlaktes worden langzaam maar zeker de bron van pijn, stijfheid en zwelling van het gewrichtje. Net als bij heup en kniegewrichten kan ook in de duim gebruik gemaakt worden van een kunstgewrichtje, de beschadigde gewrichts-oppervlaktes worden vervangen door nieuwe, kunstmatige oppervlaktes die de patiënt weer toe laten om pijnloos de dagdagelijkse activiteiten te hernemen.

In tegenstelling tot een fusie ingreep, waarbij de beide beenderen tegen elkaar vast gezet worden, laat de prothese toe de pijn weg te nemen, maar tegelijk ook een quasi normale beweeglijkheid en kracht van het gewricht van de duim te behouden.

De beslissing om tot een operatieve ingreep over te gaan is een gemeenschappelijke beslissing in overleg met uw huisarts, uzelf en de orthopedische chirurg. Het is van belang dat u op voorhand zoveel mogelijk afweet over de gevolgde procedure en als u vragen hebt, dat u die dan op voorhand met uw huisarts of specialist bespreekt!

De ingreep zelf

ingreepDe ingreep zelf neemt ongeveer 45 minuten in beslag, ze kan gebeuren onder een plaatselijke of locoregionale narcose waarbij enkel uw arm verdoofd wordt. Dit is de anesthesie techniek die bij ons routinegewijs aangewend wordt.

Indien u dat echter wenst, kan ze ook gebeuren onder een algemene verdoving.

De doelstelling van de ingreep is om de aangetaste kraakbeenoppervlaktes van het duimgewricht te vervangen door kunstmatige oppervlakken die een nieuw soepel gewricht maken.

STAP 1

Zorgvuldig ontsmetten en steriel afdekken van de te opereren hand.

stap 1

STAP 2

De ruwe kraakbeenoppervlaktes worden door middel van een klein zaagblad verwijderd, deze resectie van bot en kraakbeen is minimaal.

stap 2 stap 2

STAP 3


In het middenhandsbeen wordt het kanaal uitgeriemd met riemertjes die in grootte progressief toenemen, dit tot het proef
raspje voldoende stevig vastzit.

stap 3 stap 3

STAP 4


Vervolgens wordt in het os trapezium een soort holte gecreëerd waarbij de komvormige prothesecomponent perfect inpast.

stap 4 stap 4

STAP 5

Eerst wordt een proef opstelling uitgetest,
bij correcte mobiliteit en stabiliteit worden
de definitieve prothesecomponenten, cementloos, geplaatst in het bot.

stap 5

STAP 6

Nadien wordt het kopje van de prothese geplaatst en de meest aangewezen
neklengte geplaatst, het kapsel en de spierlaag worden weer aangehecht.

stap 6

< terug naar boven