Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

Onderzoek

Hieronder vindt u, alfabetisch gerangschikt, een overzicht van onderzoeksmethoden die gebruikt kunnen worden
bij diagnosestelling van knieproblemen.

Artroscopie (kijkoperatie)

Hierbij wordt via een paar kleine gaatjes een camera in de knie gebracht en kan het gewricht grondig geïnspecteerd worden. Losliggende stukjes kraakbeen kunnen worden weggespoeld en kraakbeenletsels kunnen worden ‘bijgewerkt’, tevens kunnen diverse letsels van de knie middels op artroscopische wijze behandeld worden.

lees hier meer over de artroscopie van de knie

artroscopie

Botscan

Het doel van een botscan is het opsporen van botbreuken, gewrichts- en botontstekingen, of bijvoorbeeld bottumoren. Een botscan wordt gemaakt met behulp van een licht radioactieve stof. Deze stof wordt meestal via een ader in de arm gespoten. De verdeling van de radioactieve stof in het lichaam, wordt gemeten met een speciale camera. Een zogenaamde gammacamera.

botscan

CT scan

Hierbij wordt een combinatie van RX stralen en computeranalyse gebruikt om doorsnede beelden te maken zowel horizontaal als verticaal van de beenderen en gewrichten.
Bij een arthro CT-scan wordt contrastvloeistof ingespoten in de knie, dit geeft een goed beeld van bijv. kraakbeenletsels.

CT scan

NMR, MRI (Nucleaire Magnetische Resonantie)

Hierbij wordt gebruik gemaakt van magnetische golven en computeranalyse om gedetailleerde beelden te maken. Met de NMR beelden zien we zowel afbeeldingen van bot en pezen, net als van de omliggende structuren. De NMR is bijzonder gevoelig om letsels op te sporen, zelfs zeer kleine letsels.
Het onderzoek is volledig pijnloos, wel maakt het apparaat veel lawaai, een koptelefoon is voorzien. De NMR is waarschijnlijk de meest accurate test ter evaluatie van knieletsels.

NMR MRI

Punctie

Bij een punctie van het gewricht wordt bloed uit de knie geapiseerd. Dit is niet alleen nuttig voor de diagnose, maar geeft ook een onmiddelijke vermindering van de druk in de knie en dus ook van de pijn. Een correct uitgevoerde punctie van de knie is echt helemaal niet pijnlijk!

punctie

RX opnames

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een onzichtbare electromagnetische energiebundel die opnames produceert van beenderen.

RX opnames

< terug naar boven