Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

aandoeningen van de knie

Inleiding

kniegewrichtDe knie is een zeer complex gewricht dat kwetsbaar is in alle dagdagelijkse activiteiten. In alle leeftijdscategorieën zijn er activiteiten die mogelijk letsels aan de structuur van de knie kunnen veroorzaken, zeker in de hedendaagse maatschappij waarin fitness en sporten een belangrijk onderdeel van onze activiteiten innemen.

De knie is wellicht het meest frequent aangetaste gewricht van ons lichaam, anderzijds is het ook zo dat de meeste aandoeningen gelukkig niet altijd operatief behandeld moeten worden.

Naast de traumatische oorzaken van knieklachten zijn er ook de slijtage letsels die een geleidelijke aantasting van het gewricht veroorzaken en problemen veroorzaken.

De aard van de letsels die de knie kan treffen is zeer verschillend; het kan gaan van een simpele verstuiking, een klein spierscheurtje tot ernstige gewrichtsband of kraakbeenletsels van de knie. Deze letsels kunnen op termijn aanleiding geven tot een vroegtijdige destructie van het kraakbeen en dus van het gewricht.

Sporten zoals voetbal en squash zijn verbonden met een hoog aantal letsels van de meniscus, kraakbeen en gewrichtsbanden, dit met de bijhorende consequenties op biomechanisch vlak voor de knie.

De meest frequente aandoeningen c.q. problemen van het kniegewricht zijn:

Meniscusletsels

meniscusletselsHeel wat mogelijke oorzaken zijn verantwoordelijk voor het eventuele scheuren van een meniscus. Het meest frequent is een meniscusletsel veroorzaakt door een korte, hevige draaibeweging van de knie terwijl de voet vast staat, grote scheuren van de meniscus kunnen op die manier ontstaan.

 

lees hier meer over meniscusletsels

Voorste kruisband letselVoorste kruisband letsel

De kans op een voorste kruisband letsel is zeer hoog indien er sprake was van een plotse blokkering van de knie in combinatie met een draaibeweging, gevolgd door een snelle en pijnlijke opzwelling van het kniegewricht.
lees hier meer over voorste kruisband letsel

Plica Syndroom

plica syndroomBepaalde activiteiten en bewegingen zoals fietsen, trappen lopen, lopen waarbij heel veel buig-/strekbewegingen uitgevoerd worden kunnen op langere termijn een irritatie van de plica veroorzaken.
Ook een acuut letsel kan evenwel verantwoordelijk zijn voor de symptomen van irritatie van de plica: een direct trauma (slag) op de binnenzijde van de knie zoals kan voorkomen bij auto ongevallen waarbij de knie het dashboard raakt of bij het sporten waarbij rechtstreeks contact plaatsvindt.
lees hier meer over plica syndroom

Kraakbeenletsels

KraakbeenletselsKraakbeenletsels zijn frequent voorkomende letsels in het kniegewricht. Deze letsels van het kraakbeen kunnen zich presenteren als scheuren of als echte gaten in het oppervlak.

Na een tijdje beginnen er losse stukjes te zweven in de knie, dit geeft een irritatie en een ontstekingsreactie in de knie: hierdoor wordt het gewricht pijnlijk en stijf.
lees hier meer over kraakbeenletsels

Patellofemorale problemen (knieschijf)

Patellofemorale problemenWanneer de patella (knieschijf) een overmatige belasting te verwerken krijgt, kunnen hierdoor scheuren ontstaan in het kraakbeenoppervlak en kan er een vroegtijdige slijtage optreden.
Het hoeft echter niet altijd een overbelasting van de knie te zijn die verantwoordelijk is, aantasting van het kraakbeen kan ook als onderdeel van een normaal slijtageproces ontstaan.
lees hier meer over patellofemorale problemen

Artrose / slijtage Artrose / slijtage

Arthrose is een geleidelijk proces dat langzaam alle componenten van uw knie gaat aantasten. De elasticiteit van het anders soepele, rubberachtige kraakbeen gaat grotendeels verloren en het wordt brozer zodat stukjes gaan afbreken. Het anders zo gladde oppervlak wordt ruw en onregelmatig. Artrose (slijtage) geeft een progressieve vermindering van de beweeglijkheid van de knie in combinatie met een toenemende pijn, eerste enkel bij het stappen, later continu.
lees hier meer over artrose / slijtage

< terug naar boven