Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

thuiskomst

praktische punten bij het thuiskomen

Preventie van flebitis en trombose

De Clexane spuitjes die u kreeg in het ziekenhuis dienen tot de zesde week postoperatief verder gezet te worden!

Daarnaast zijn er nog een paar zaken waar u best rekening mee houdt: het is best om niet te lang te blijven zitten, wat rondstappen en dan weer afwisselend wat zitten is véél beter. Doe ook veel oefeningen met de spieren van het onderbeen, de voet bewegen in circelvormige bewegingen, etc.
Indien u voordien al wat problemen had met de longen zal u ademhalingskine en ademhalingsoefeningen krijgen, anders het is ook voor de andere patiënten aangewezen om diep in en uit te ademen (een paar keer per dag aandacht aan besteden).

Trappen lopen

Het trappen lopen wordt u al aangeleerd gedurende de fysiotherapie behandelingen in het ziekenhuis, het is principieel toegestaan eens u stabiel kan stappen met één kruk en zodra u voelt dat u het zou aankunnen. Het is de bedoeling dat u dit relatief vlot kan bij ontslag. Uw kinesist zal u echter de technieken aanleren om zo vlot en zo veilig mogelijk trappen te lopen.

Steunname/stappen met krukken

steunnameHier ligt er wel een verschil tussen gecementeerde en cementloze heupen en resurfacing protheses. Bij cementloze heupprotheses is er een periode van zes weken voorzien waarbij toch één kruk, langs de niet geopereerde kant, moet gebruikt worden. Dit moet toelaten dat het bot kan ingroeien in de prothese, het is dan ook van belang om deze termijn te respecteren.

Bij patiënten met een gecementeerde heupprothese is een vroegtijdige volledige steunname wel toegestaan.

Bij de resurfacing heupprothese is het toegestaan om direct te steunen en dient men enkel met krukken te stappen voor het comfort, zodra mogelijk mogen de krukken achterwege gelaten worden.

Enkele maatregelen die het leven thuis wat makkelijker maken!

 • Vaak is in het prille begin een douche nemen aan hachelijke onderneming, in daartoe gespecialiseerde winkels een douchekruk verkrijgbaar. Voor het toilet is een ophoging van de WC-bril aangewezen en kan het soms aangeraden zijn om één of twee handvatten te installeren naast het toilet om u recht te trekken. Indien u deze aanpassingen voor thuis nodig hebt is het nuttig van bij het begin van de opname al een gesprek te hebben met onze sociale assistente die dan al de nodige stappen kan zetten om alle praktische regelingen te treffen.

 • Gaan zitten in een zeer diepe stoel of zetel is niet aangewezen, dit houdt een ernstig risico op luxatie of ontwrichting van uw heup in. De kinesist zal u aanleren hoe u best gaat zitten en weer uit de stoel of zetel recht komt en zo het risico op luxatie zo klein mogelijk houdt. Het kruisen van uw benen is eveneens niet aangewezen.

 • Een lange schoenlepel is initieel ook zeer handig omdat we vaak zien dat het aantrekken van kousen en schoenen in het begin eerder moeizaam verloopt.

 • Een paar blokjes onder de poten van het bed zorgt ervoor dat u veel comfortabeler in en uit het bed geraakt!

 • Hou er rekening mee dat u initieel niet zo goed te been bent als vroeger, laat alle losliggende telefoon of elektriciteitsdraden verwijderen. Het risico op struikelen is groot! Let tevens goed op voor kleine tapijtjes of tapijtranden die opkrullen, ze vormen een groot struikelblok.

 • De kinebehandeling waarvoor u al een voorschrift meekrijgt bij ontslag, start na 4 dagen. De nadruk van deze behandeling ligt initieel op pijnstillende en ontstekingsremmende behandelingen, na een tweetal dagen gevolgd door een progressieve mobilisatie van de heup waarbij ernaar gestreefd wordt om de soepelheid van het gewricht zo snel mogelijk te herwinnen.

Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na de ingreep een zo normaal mogelijk leven te leiden; principieel komt het er op neer dat heel veel dingen mogen en dat slechts een paar dingen verboden zijn!

Het stappen met twee krukken wordt snel aangepast naar stappen met één kruk (aan de niet geopereerde kant!) en zodra uw fysieke toestand het toelaat is ook het stappen zonder kruk toegestaan.

Een paar aandachtspunten

 

 • Vermijd om met gekruiste benen te zitten.

 • Ga niet zitten in een diepe zetel.

 • Spreid de benen als u iets diep gaat oprapen, probeer dit zelfs de eerste acht weken niet te doen.

 • Gebruik hulpmiddelen om uw schoenen/kousen aan en uit te doen.

 • Leg een kussen op de autozetel, dat verhoogt de zitting.

 • Zet blokjes onder uw bed de eerste weken, dat vergemakkelijkt het in en uit stappen in bed.

 

< terug naar boven