Home Afspraken Patiënteninfo Algemene info Contact

meniscusletsels

Inleiding

De meniscus is een zeer belangrijke schokbreker in de knie en is gemaakt van een speciaal soort kraakbeen, fibrocartilago genoemd.
lees hier meer over de anatomie van de knie en de meniscus

Oorzaken

oorzaak meniscusletselHeel wat mogelijke oorzaken zijn verantwoordelijk voor het eventuele scheuren van een meniscus. Het meest frequent is een meniscusletsel veroorzaakt door een korte, hevige draaibeweging van de knie terwijl de voet vast staat, grote scheuren van de meniscus kunnen op die manier ontstaan.

Dit gaat gepaard met een hevige pijnscheut en nadien ontstaat er vaak pijn, zwelling en een verspringend gevoel in de knie. De knie kan blokkeren of u kunt de neiging hebben door de knie te gaan. Dit soort beweging kan soms ook bijkomend een letsel van een gewrichtsband veroorzaken.

scheur van de meniscusKlassiek is de 'krak' die gehoord wordt bij het scheuren van de meniscus.

Soms kan het letsel ook ontstaan bij het rechtkomen uit hurkzit, het is dus niet noodzakelijk dat er een grote kracht op de knie wordt uitgeoefend om een scheur te veroorzaken.

Naarmate er slijtage optreedt in het gewricht worden de kraakbeenoppervlaktes ruwer, de meniscus die er dan tussen zit gaat ook langzaam een rafelig aspect vertonen, de zogenaamde slijtagescheur van de meniscus.

scheur van de meniscus

symptomen

De volgende symptomen komen het meest voor bij een meniscusscheur, ze kunnen echter bij iedere patiënt individueel verschillend zijn.

 • Pijn, voornamelijk bij volledig buigen en volledig strekken van de knie.
  Deze is initieel sterk aanwezig maar kan dan geleidelijk weer afnemen in intensiteit.
 • Zwelling, deze treedt snel op en kan het gevolg zijn van een bloeding in de knie.
 • De knie voelt "zwak" aan en geeft de indruk om door te zakken.
 • Er is een voel of hoorbare klik in de knie.
 • Er verspringt iets in de knie.
 • In zeer uitgesproken gevallen is er een echte bloccage van de knie, de knie kan niet meer gebogen of gestrekt worden.

De symptomen van een meniscusscheur kunnen evenwel ook lijken op de symptomen van andere aandoeningen in de knie.

Diagnosestelling

NMR meniscusNaast een grondig gesprek met de patiënt en een grondig klinisch onderzoek moeten soms technische investigaties worden uitgevoerd om definitieve diagnose te kunnen stellen.

 • RX opnames, voornamelijk voor het uitsluiten van slijtage, fracturen of
  andere letsels van de knie
 • NMR om gedetailleerde beelden te krijgen van het kniegewricht.
 • CT scan, voor doorsnede beelden van de knie.
 • Botscan.

De behandeling

De specifieke behandeling van de meniscusscheur zal bepaald worden door uw chirurg, rekening houdend met uw leeftijd, algemene gezondheidstoestand en uw medische voorgeschiedenis, de uitgebreidheid van het letsel en het verwachtingspatroon qua verdere evolutie van het letsel.

De behandeling kan bestaan uit:

 • Spierversterkende oefeningen, bij sommige mensen, voornamelijk dan oudere personen, kunnen de klachten progressief gaan verminderen.
 • Een infiltratie in de knie.
 • artroscopieMeestal is echter een artroscopie het meest aangewezen middel om het letsel te behandelen want in de meeste gevallen is er geen spontane verbetering van de klachten, integendeel, de klachten en de symptomen nemen vaak toe. Zeker indien er ook bijkomende letsels zijn van de gewrichtsbanden is de kans op een spontane genezing quasi nihil.

Aangezien een meniscusscheur een mechanisch probleem is, is er ook een mechanische oplossing nodig: dit is het verwijderen van het stuk meniscus dat gescheurd is of het hechten van de gescheurde meniscus.

< terug naar boven